Samarbeten och PR Clara, Bossbloggen Samarbeten och PR Clara, Bossbloggen

Så startar du en blogg och får den att växa #likeaboss

I detta inlägg förekommer reklam för mina egna tjänster

Fråga: Jag har precis startat en blogg och undrar hur jag kan ge den en bra start. Hur får man följare och hur kan man jobba för att få den att växa?Svar: Hej! Jag får den här frågan relativt ofta både IRL och digitalt så tänkte att det kanske kan vara ett intressant ämne för er som vill eller har börjat blogga. En av de tjänster som jag erbjuder sedan ett halvår tillbaka är Varumärkesstrategi för sociala medier. Där utbildar och hjälper jag både nya och mer etablerade företagare och influencers hur de metodiskt kan bygga sitt varumärke med hjälp av sina sociala kanaler. Därför blir detta inlägg lite av en reklam för mina egna tjänster och jag har märkt upp det som så.Läs mer: Hur företag kan arbeta med Influencer Marketing

Så ger du din blogg en riktigt bra start

Först och främst: grattis! Att blogga är så sjukt jäkla roligt och det är ett otroligt bra sätt att nätverka, lära sig nya saker men också otroligt meriterande för framtida arbetsliv. Är du företagare är det en grym möjlighet att få kontakt med andra som är intresserade av samma saker som du. Det är också ett bra sätt att jobba sig fram till en expertroll inom de områden du är verksam inom. Nu kan jag inte dela med mig av alla mina kunskaper och knep i detta inlägg (tror mina kunder skulle bli ledsna då). Men här är några tips som du kan ta med dig och fundera kring!

Varför vill du blogga?

I min värld så börjar det absolut mesta med ett "varför?". Vad är syftet med ditt bloggande? Vill du ha stora kanaler med många följare eller vill du att din närvaro i sociala medier ska bidra till exempelvis fler kunder, en expertroll eller nästa jobbuppdrag? Vad vill du åstadkomma med ditt bloggande? Varför gör du det?Reflektera över detta och skriv ner din vision, mission och wanted position. Alltså, vad är den stora drömmen? Vad ska den innebära? Vad vill du att du, ditt företag och din blogg, ska ha för position på marknaden om exempelvis fem år? Och varför vill du nå dit? Att veta svaren på dessa frågor kommer inte bara hjälpa dig i att marknadsföra dig själv - det kommer också att göra jobbet på vägen dit betydligt lättare.Läs mer: Så bygger du ditt personliga varumärke

Gör din omvärldsbevakning

Vilken bransch är det du vill arbeta inom? Vilka aktörer och kollegor finns redan? Hur jobbar dem? Finns det några luckor som vore perfekta för dig att fylla med din expertis, dina kunskaper och din historia? Kan du hitta några hål på marknaden som jag gjorde med Bossbloggen - två tummar upp! Känns det överfullt? Fokusera då på att skapa någonting som berättar din historia - du är unik och det kan räcka långt om du berättar det på ett sätt som fängslar andra.

Skapa en plan

Jag planerade för lanseringen av Bossbloggen i nio månader innan jag drog igång. Lång tid eftersom jag behövde bli friskare från utmattningen innan jag startade, men det innebar också att jag gjorde mina timmar av research och omvärldsbevakning. Jag planerade också mitt koncept, bloggens innehåll och strukturen för hur jag skulle arbeta innan drog igång. Det i kombination med mitt nätverkande, generösa kollegor och kontakter och att jag levererat bra content under en längre tid har varit de främsta anledningarna till att vi är så pass många ledarskapsintresserade personer här idag. Vilket jag är så glad och tacksam för! Vill verkligen inte använda Bossbloggen som en megafon utan den är till för att vi ska snacka tillsammans om dessa ämnen.Läs mer: Tips för att få fler bloggläsare

Framgångsfaktorer

Så, vilka framgångsfaktorer finns det? Notera nu att ingen strategi är den andra lik eftersom vi alla har olika syften, ambitioner och resurser. Men här är några av de sakerna som har hjälpt mig:

  • Att jobba långsiktigt. Sociala medier växer sällan över en natt och det är när det känns tufft och tungt som din vision kan ge dig energi att fortsätta framåt. Leverera bra innehåll över tid.
  • Nätverka både IRL och digitalt så mycket du kan. Och satsa på att bygga verkliga varaktiga relationer där du lär känna människor så mycket som möjligt. Jag har hellre färre följare som är genuint intresserade än supermånga som inte är det. Det innebär också att du bör vara så personlig som möjligt.
  • Ha en röd tråd i det du gör. Även om du skriver om olika saker så ska det vara enkelt som ny läsare att förstå vad din blogg handlar om och vem du är. Planera ditt innehåll så underlättar du ditt arbete och förstärker läsarupplevelse.

Sist men inte minst så är jag partisk, men mitt bloggande, influencerskap och arbete med mitt företag har verkligen underlättats av att jag hade en plan först som jag sedan har justerat lite efter behov. Utan den hade jag säkert kommit en bit på vägen ändå. Men jag hade famlat betydligt mer i mörkret och det hade förmodligen tagit längre tid och mer tid i anspråk.Så, jag hoppas att detta besvarar din fråga och att det ger er andra influencers och bloggers-to-be lite mer kunskap och inspiration om hur ni kan arbeta med era sociala medier. Oavsett om du har blogg, LinkedIn, Facebook-grupp, nyhetsbrev eller Instagram är det viktigt att vara medveten om vilka avtryck du lämnar.

Om Varumärkesstrategi i sociala medier

Är du intresserad av att få min hjälp med hur du kan bygga ditt varumärke och ta fram en skräddarsydd plan efter din verksamhet och dina ambitioner? En individuell session innebär ett inledande samtal följt av två timmars intensivt arbete via Skype eller fysiskt möte.

Efter en eftermiddag med samtal och utarbetande av Varumärkesstrategi enligt Clara Löfvenhamns modell. WOW säger jag bara, time to go PRO! /Alexandra J.B.

Resultatet blir att du kommer att gå därifrån med en plan över vad du ska göra, hur du ska göra det och ditt varför. Den enda frågan som ska kvarstå, och som är helt upp till dig, är: när drar du igång? Priset för individuell rådgivning av detta slaget är 4000 SEK ex moms och då ingår de kunskaper som du behöver för att kunna genomföra arbetet #likeaboss. Hör av dig till mig på clara@bossbloggen.se om du har några frågor eller vill veta mer!Vad säger ni läsare som bloggar: har du några tips och trix att dela med dig av?


I detta inlägg förekommer reklam för tjänster i mitt företag, Löfvenhamn UnLtd. För mer information om hur jag förhåller mig till samarbeten och PR – läs Bossbloggens PR Policy.

Read More
Samarbeten och PR Clara, Bossbloggen Samarbeten och PR Clara, Bossbloggen

Franchise: en tryggare egenföretagare

Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Redfellas

Jag får en hel del frågor kring det här med att starta företag och en av de vanligaste handlar om osäkerheten som det kan innebära att ta klivet ut ur ekorrhjulet. Hur gör man för att våga? Och hur gör man rent praktiskt? I dagens reklamsamarbete med Redfellas tänkte jag därför att vi ska titta på en annan lösning som kan ge lite mer trygghet än att skapa en verksamhet med dina bara händer, vilja och ambition, nämligen: franchising.

Franchising som affärsmodell uppstod redan under sent 1800-tal men det var inte förrän under 1960-talet som det slog igenom stort med kedjor som McDonalds och Seven Eleven i spetsen. Konceptet innebär att du startar ett eget företag men att du gör det under någon annans flagga vilket både kan ge dig ett försprång jämfört med om du ska bygga upp ett eget varumärke från grunden.

− Jag har själv varit egenföretagare i många år och jag insåg snabbt att det kan bli rätt ensamt när man är själv. Det finns ingen annan som kan din verksamhet, ingen som hjälper dig och det är inte alltid så lätt, säger Patrik Westbergen, VD för Redfellas som har inlett en crowdfundingkampanj för att kunna starta fler restauranger och därför söker fler franchisetagare runt om i landet.

Felicia Söderberg är franchisetagare i Västerås sedan ett drygt år tillbaka tillsammans med sin kollega. "Det jag gillar bäst med att vara egenföretagare är att det är upp till oss om vi lyckas eller inte. Sedan är skönt att vara en del av något större, vi jobbar som en familj och det är skönt att inte vara helt ensam". Foto: Maria Jonsson

Franchise: en tryggare egenföretagare

Som franchisetagare är du alltså din egen chef och driver ditt egna företag. Du planerar vad du ska göra och hur du ska göra det, schemalägger, gör inköp, är med i den dagliga serveringen och har personalansvar. Men till skillnad från när du startar något alldeles själv kan du få hjälp med de bitar som du behöver stöd med. Oavsett om det gäller budget, marknadsföring eller verksamheten i sig.

− Öppnar du ditt eget ställe börjar du verkligen på noll eftersom ingen känner till er. Som franchise blir ofta lättare att dra för att det finns en försäljning från första dagen eftersom konceptet redan är etablerat, säger Patrik Westbergen.

Han har själv drivit eget företag och varit franchisetagare i flera år och den främsta baksidan som han själv har upplevt med franchise är att vissa saker som menyer, inredning och öppettider är reglerade i konceptet som du ingår i.

− Du får kanske inte göra de mackor du vill eller öppna och stänga när du vill vilket kan kännas oflexibelt ibland. Men i gengäld får du också en del av de ramar och den struktur som tar tid att bygga från grunden med dig direkt vilket kan underlätta jättemycket om man startar eget för första gången, säger Patrik Westbergen och fortsätter:

− Vi är litet och ungt företag så har man bra idéer lyssnar vi på det. Om någon gör något bra är det en skyldighet för oss att sprida den kunskapen vidare och hjälpa våra andra kollegor, säger Patrik Westbergen.

Mindre flexibilitet men kortare startsträcka

En av de stora svårigheterna när en startar eget är ofta startsträckan. Det tar tid att etablera en verksamhet. Franchise kan också ge en skjuts framåt ekonomiskt eftersom inköpspriserna blir bättre av att du är en del av något större. Men du får också en del av en gemenskap och ett nätverk som kan dela både din mot- och medgång.

− Du har ditt eget företag, du ansvarar för din verksamhet och det är fantastisk frihet att jobba hur man vill, när man vill och att vara din egen chef. Vi finns med i bakgrunden och kan inte påverka så mycket mer än att hjälpa och stötta när det behövs, säger Patrik Westbergen. Men vad ska man då tänka på när man startar eget? Här är Patrik Westbergens tips:

Tro på det du gör

Det första tipset är att göra din research och fundera igenom dina värderingar. För att lyckas som egenföretagare generellt måste du tro på konceptet eftersom det är ditt egna företag som du ska bygga upp under många år framöver. Om du är intresserad av franchise rekommenderar Patrik Westbergen dig att besöka de olika butikerna för att verkligen känna in konceptet:− Om du hatar skor är det kanske inte så lämpligt att gå in en franchise som jobbar med skobutiker. Men om du däremot hittar ett koncept där du känner verkligen passar dig och att du gärna hade gjort en liknande sak själv: då kan du välja om du vill starta eget helt själv eller genom franchise säger Patrik Westbergen.

Smoothies har räddat min blodsockernivå både en och två gånger när jag har mötesdagar och springer runt på stan. Är det ingen av er som vill öppna i Lund? Min mat och sovklocka hade uppskattat det.

Förbered dig

Att starta företag kan gå snabbt men att få det till en stabil verksamhet kan ta tid och kommer att kräva hårt jobb om du ska lyckas.− Att driva företag ger inte maximal utdelning dag ett. Du måste vara mentalt förberedd på att det kan dröja och du behöver också vara ekonomiskt förberedd så att du vet vart du har din smärtgräns. Men om du håller i och fortsätter kämpa kan det leda till en otrolig frihet och lönsamhet att driva eget, säger Patrik Westbergen.

Ta hand om dig och medarbetarna

Att vara egenföretagare beskrivs ofta som en livsstil och till en början kan du sällan jobba från nio till fem varje dag. Därför gäller det att du tar hand om både dig och de som jobbar med dig.Den viktigaste lärdomen som jag har fått av att driva eget är hur viktigt det är att må bra och ta hand om varandra. Som ledare måste du leva som du lär och du måste ta hand om medarbetarna för att de ska vilja vara med i sammanhanget och tro på uppgiften, säger Patrik Westbergen.

Kaffesugen? För den som inte vill dra igång en egen verksamhet finns just nu möjligheten att bli delägare och därmed få kick back i form av kaffe.

Kort om Redfellas

Redfellas är en restaurangkedja som vill skapa en mötesplats för alla med bra råvaror och bra service.

− Vår inriktning är ekologisk mat, bra kaffe och vi vill leverera personlig service med glimten i ögat, säger Patrik Westbergen och berättar om Redfellas satsning med crowdfunding:

− Vi vill expandera det här företaget och nästa steg då var antingen att ta in fler delägare eller tänka utanför ramarna. Vi gjorde det sista och tänkte att om vi istället kan hitta mikroägare så kan vi bli ännu mer personliga eftersom du kan vara med och äga en del av en restaurang. Investerar du tusen kronor får du kaffe för tusen kronor och är du intresserad av företagande så kommer det här bli en spännande resa, säger Patrik Westbergen.

Är du intresserad av att få veta mer om att vara franchisetagare hos Redfellas? Hör av dig till Patrik direkt på patrik@redfellas.se. Vill du vara med och stötta crowdfundingkampanjen och få kaffe för tusen kronor? Den har redan slagit rekord men är inte över än: Redfellas, We are Goodfellas! Vad säger ni läsare? Är franchisetagare något som du skulle tänka dig att jobba som? Är det någon av er som har erfarenhet av att jobba inom det? Dela gärna med er av era erfarenheter!


Detta inlägg är skrivet i reklamsamarbete med Redfellas. För mer information om hur jag förhåller mig till samarbeten och PR – läs Bossbloggens PR Policy.

Read More
Samarbeten och PR Clara, Bossbloggen Samarbeten och PR Clara, Bossbloggen

Att vara rädd - en föreläsning om rädsla

Detta inlägg är ett reklamsamarbete medMusgrove's föreläsning om rädsla

När jag var barn var jag ganska så rädd och orolig för det mesta. Mån om att alla i hela världen skulle vara lyckliga till varje pris. Det är jag i och för sig fortfarande. Mån om att andra ska vara glada. Men inte till varje pris och framförallt inte på bekostnad av mig själv. Jag är inte heller så rädd eller orolig längre. Om det beror på de olika livshändelser som har utmanat mig eller för att jag helt enkelt har insett att det som inte dödar, det härdar - det vet jag inte. Men rädslan känns inte lika stor som den gjorde då.Clara Löfvenhamn skriver om att vara rädd på Bossbloggen i samarbete med Musgroves föreläsning om rädsla

Att vara rädd

Men givetvis blir jag också rädd med jämna mellanrum. Rädd för att mina nära och kära ska fara illa. Rädd för att en maktfullkomlig femåring leder en av vår världs stormakter. Rädd för att rasism och andra onda krafter som gör skillnad på folk och folk ska få mer inflytande. Rädd för att det mitt företag inte ska bli mer än ett luftslott eller en flyktig dröm. Men det är ändå rädslor som jag tycker är relativt lätta att skjuta ifrån mig. De är så långt bort och jag har varken tid eller ork att mata dem med den lilla energi som jag har.Jag har länge tyckt det är läskigt med höga karuseller som snurrar högt  uppe i luften. De får mig att mig känna mig så förbannat dödlig. Men när jag blev sjuk i utmattning började jag längta efter den sortens äventyr. Det var som att ovissheten om jag hade en hjärntumör eller inte öppnade en ny dörr i mitt inre och många av de timmarna som jag låg lamslagen av smärta i mitt sovrum har dagdrömts bort till adrenalinkickar som utmanar min rädsla och min dödlighet.Att slänga sig ut ur ett flygplan eller att få höra en berg- och dalbanas dunkande mot rälsen rakt upp mot skyarna. Jag har inte varit frisk nog för en heldag på ett tivoli än men det förstnämnda, att hoppa ut ur ett flygplan, kommer att ske redan i helgen. Hah, jag skakar inombords av upphetsning bara jag tänker på det. Anledningen till att denna dröm äntligen blir av är att jag ska gå på Musgrove's föreläsning om rädsla i helgen.

En föreläsning om rädsla

Föreläsningen om rädsla består av tre delar. Del 1 är en föreläsning om rädsla, del 2 består av fallskärmshoppning och del 3 är ännu en uppföljande föreläsning. Alla tre delarna äger rum på samma dag och de kommer faktiskt att äga rum i Malmö dels på lördagen den 26/8 och dels på söndagen den 27/8. Jag kommer att gå på lördagen och nu har jag fått möjlighet att tävla ut fyra platser till den första delen av den här utbildningen till dig som läser Bossbloggen och kan gå på detta på lördag eller söndag på Stortoget i Malmö!Del 1 - föreläsningen om rädsla med Terron Musgrove börjar klockan 09:00, pågår till 12:00 och det bjuds på fika. Om du vill får du gärna anmäla dig till del 2 och 3 också men då får du betala för dem själv.För att vinna en plats till den första delen av föreläsningen av rädsla: skriv en motivering om varför du vill gå på denna föreläsning och vilken dag som du önskar att gå i en kommentar till detta blogginlägg. Tävlingen avslutas den 24/8 klockan 23:59. De fyra vinnarna utses av en jury (vars beslut ej kan överklagas) och vinnarna kommer att kontaktas via mejl under förmiddagen den 25/8.Du hänger väl med? Och om du inte har möjlighet att vara i Malmö i helgen så kan du väl dela med dig av någon av dina rädslor: vad är du rädd för?


Detta inlägg med tillhörande tävling anordnas i samarbete med Musgrove. För mer information om hur jag förhåller mig till samarbeten och PR - läs Bossbloggens PR Policy.

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna