Det viktigaste generation Y och Z bidrar med till arbetslivet

Hur annorlunda vi är och resonerar kring arbetslivet står tydligt för mig nästan varje dag när jag möter andra i min generation och yngre. Nej, vi är inte perfekta och har definitivt olika utmaningar som vi brottas med och står inför men några av de bästa sakerna som vi bidrar med till arbetslivet: det är dessa!

Omvärdering av vad arbete är och kan vara ser jag som det största bidraget yngre generationer har med sig i sina karriärer oavsett om det handlar om att man jobbar för att ha en sjyst fritid eller ser karriären som en del av sin självutveckling. Bild: Photo by Daria Nepriakhina 🇺🇦 on Unsplash

Det viktigaste generation Y och Z bidrar med till arbetslivet

Jobbet är inte längre allt - eller en enda sak

I arbetslivets historia så har jobbet varit det enda vi gör, både i form av en heltidssyssla men också karriär. Guldklockans tid har varit förbi ett tag redan men nästa steg i arbetslivsrevolutionen är faktiskt att göra olika saker samtidigt. Kanske är det en anställning och ett företagande som mixas? Kreativa projekt som också är en side-hustle? Intressen som får ta stor plats i vardagen som jobbet behöver förhålla sig till? Eller så ska det finnas utrymme och flexibilitet så att både arbetsliv och familjeliv får levas fullt ut?

Uppläggen varierar kraftigt från person till person men detta är en av de perspektiv som arbetsgivare behöver inse att det 1. inte är något vi förhandlar bort och 2. är ett tankesätt som gynnar fler, inkluderat arbetsgivaren. För om vi mår bättre levererar vi bättre på jobbet! Livet är till för att levas, inte arbetas bort om man inte måste.

Värderingsarbete måste levandegöras - inte bara pratas om

Vet du hur mycket er organisations värdeord är om ni inte lever efter dem i er vardag? Noll. Intet. Nada. Och det gäller för alla men vi i de yngre generationerna kommer att döma och döma ut er för det, lämna våra anställningar OCH avråda andra från att jobba hos er eller för enskilda chefer.

Visst, att inte vara för dömande och kritisk är lärdomar många behöver göra men när det kommer till värderingar är vårt kritiska perspektiv faktiskt något bra eftersom det belyser vilka utvecklingsområden er informella organisation har i förhållande till den formella.

Tempoökningen

Byråkrati har många förtjänster men en av dess baksidor är att saker över tid börjar ta längre tid än vad de behöver och att vi börjar byråkratisera processer för byråkratiseringens skull. Lägg till en omvärld som förändras och en kvick teknikutveckling på det och jag tror du också kan se hur vår otålighet, ifrågasättande och generella tempoökning verkligen vara till nytta. Förutsatt att ni är intresserade av att kapa onödiga ledtider och effektivisera verksamheten där ni effektivisera kan. Är det rimligt att det ska ta månader att fatta beslut om ommöblering i kontorslandskapet eller att förändra något i hur ni jobbar? Ska ni verkligen ha en massa möten som inte leder till någonting? Jag kan inte nog betona hur långsamt många organisationer jobbar där en del tröghet givetvis är nödvändig och hälsosam men där en del också går att eliminera med hjälp av ett mer umbärligt sätt att leda och arbeta på.

Jag kan rabbla fler bra saker men tänker att detta får bli min topp tre. Vad tänker du som läser? Vad ser du att vi yngre generationer har med oss in i arbetslivet?


Vill du och din organisation lära er mer om Management by Millennials och hur man leder generation Y och Z bäst? Hör av er till clara@bossverket.se

Next
Next

Januari månad 2025