Sara Sterner: Litar på att hon klarar allt
Idag hade jag tänkt att jag skulle publicera en krönika, men eftersom en förkylning bestämde sig för att inta min kropp så har inte min hjärna räckt till för att skriva klart den. Så vi ändrar om i planeringen! Så idag får Sara Sterner, Executive Director and VP Marketing hos Orbital, inta scenen och berätta om sina tankar om ledarskap, nätverkande och varumärkesbyggande. Häng med!
Hej Sara, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Mycket min persona har varit jobb men om jag ska nämna något annat så är jag ursprungligen från Västergötland. Flyttade till Lund för att det var självklart. Sedan från Lund till Stockholm och för sex år sedan från Stockholm till Malmö. Har pendlat till Stockholm fram till för ett år sedan. Är gift, har två små barn plus ett bonusbarn.
Berätta om din karriär!
− När jag var i Lund trodde jag att jag skulle bli gymnasielärare och det blev jag. Men i Lund lärde jag mig också att leda projekt och framförallt konsten att nätverka genom att arbeta inom nationen. Så när jag tog min examen strax före millennieskiftet hamnade jag inom projektledning och e-learning. Jag jobbade för olika konsult- och utbildningsföretag i sex år innan jag fick möjlighet att vara med och starta headhuntingfirman Agentum.− Vår devis var att ”bra människor känner andra bra människor”. När jag kom in där var vi två-tre personer och de andra hade renodlade säljprofiler. Jag hade struktur- och organisationsperspektivet och ägnade de första åren åt att våra processer skulle sättas på plats. Sedan övergick det till att leda bolaget och medarbetarna framåt. Vi slog ihop bolag, gick in i en större företagsgrupp och utöver det gjorde vi ett extremt nätverksbyggande.
En vanlig dag hade jag först ett frukostmöte, ett möte på förmiddagen, en till lunch, en på eftermiddagen och sedan en afterwork. Jag nätverkade så i sex-sju år på olika sätt och hade till slut ett eget bord på restaurangen Smak vid Hötorget. Jag har byggt så många relationer genom att sitta på den krogen och käka lunch.Sara Sterner
− I januari förra året sa jag upp mig och gjorde några konsultuppdrag, träffade min kollega Emma och vi startade upp vår verksamhet. Under förra sommaren började jag jobba som VD för spelbolaget Planeto och har vid sidan om stöttat det nya företaget Orbital. Nu under våren så börjar det kännas att Orbital kommer att explodera och att en dörr öppnades för mig där nu. Då spelar det ingen roll att jag bara hade varit VD på Planeto i åtta månader, jag var tvungen att ta den här chansen.
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?
− Från och med första april arbetar jag på Orbital som Executive Director and VP Marketing. Jag rapporterar till VD:n och min roll är att bygga vårt varumärke, vårt marknadsteam och HR-team med allt vad det innebär. Vi ska bygga ett världsbolag, då måste alla avdelningar och allt vi gör hänga ihop: från vad vi säger i kundmöten till hur vi jobbar.
Tekniken kan vem som helst kopiera men bolaget, vilka som vill jobba där, det är the real stuff och det kan inte kopieras.Sara Sterner
− Så mitt fokus är på människor och brand awereness och livet nu känns lite som en torktumlare där det går i hundranitto. Vi ska färdigställa produkten och lansera den. Så mina dagar kan innehålla allt från att sitta på möte för att få bra priser på servrar, hålla i rekryteringsintervjuer för marknadsteamet, styra upp Almedalen, ha utvecklingssamtal och rådda med globala PR-grejer.
Varför vill du vara den som är boss?
− Det finns en sak som är väldigt tydlig i min karriär, alla mina jobb och karriärbyten har skett via kontakter och nätverk. Det är den röda tråden. I övrigt har jag hoppat på saker som känts roliga men lite obehagliga. Med åren har jag lärt mig lita mycket på att jag klarar allt. Inte för att jag kan göra det själv men för att jag har ett stort nätverk och därmed många fötter att stå på.
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
− Jag har olika mål beroende på organisationen jag jobbar i men det första jag gör är att försöka få klarhet i målen och visionen och sedan måla upp dem så andra ser den. Jag tror att man får med sig människor med transparens och kommunikation. Brist på kommunikation är alltid det som ställer till det om man inte kommer snabbt nog framåt. Höger hand måste ha någon hum om vad vänster hand gör. Som senast när hade ett litet firande att vår nya produkt blev klar, då bad jag VD:n berätta lite om förra veckans affärsresa till Kuwait förra veckan så alla fick vad han gjorde där.
Underskatta aldrig kraften och makten som kommunikation utgör! Visa säljarnas pipeline för ingenjörerna, då blir de engagerade i resultatet som levereras till slutkunden.Sara Sterner
− Som ledare ser jag vilka medarbetare jag har omkring mig och rätt ofta hjälper jag andra chefer med att hitta utvecklingsmöjligheter för medarbetare internt. För jag vet att om vi har riktigt bra medarbetare då måste vi hjälpa dem att hitta rätt och växa inom bolaget.
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
− Som ledare har du generellt två huvudsakliga ansvarsområden. Ett, utgå inte från att människor är ointresserade eller dumma i huvudet. Två, utgå från att alla tycker det är roligt att gå till jobbet. Sedan gäller det att du är tydlig med värdegrund och förväntningarna som finns på organisationen och medarbetarna. Om du inte har en rolig produkt som lockar bra medarbetare så gäller det att bygga upp ditt arbetsgivarvarumärke. Annars får du inte ombord rätt människor och då kommer du inte att växa. Ta hand om de du har för att behålla dem. Ledarskap handlar om att leda sig själv, leda processer och leda andra. Skippa att detaljstyra! Det finns inget mer effektivt sätt att döda alla runt omkring sig än det.− Ge inte upp om du slår huvudet i glastaket – försök navigera runt det. Blir du tjatkärringen som säger ”kan ni sluta dra de här skämten?”, alliera dig med andra kvinnor och män så att ni tillsammans lyfter jämställdhetsfrågorna. Vilket också gäller det vanliga jobbet. Var inte bara en hard worker. Du måste nätverka och ha allierade som kan hjälpa dig framåt även där. Om inte företagets spelregler inte passar dig, gå vidare någon annanstans där de har värderingar som stämmer bättre in med dina.
Olena Rogozina: Vill se teamet lyckas
I dag träffar vi Olena Rogozina som arbetar som kommunikationschef i startup-företaget Gaddr. Vad innebär det jobbet? Hur hamnade hon där och vem har inspirerat henne till att bli ledare från första början? Det och mer finner du i dagens avsnitt av Möt en boss!
Hej Olena, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Jag heter Olena och en stor del av den jag är att alltid utmana mig själv. Jag gillar inte att stå still och ibland på mig för mycket på grund av det, men det är så jag fungerar och trivs.
Berätta om din karriär!
− Jag född och uppvuxen i Ukraina och har en kandidatexamen i ekonomi därifrån. Sedan så läste jag in min master inom management vid Stockholms Business School och specialiserade mig mot marknads- och affärsanalys. Livet i Stockholm var först avslappnat och jag blev snabbt uttråkad av att bara plugga heltid. Så jag började jobba rätt direkt och praktiserade först med marknadsföring inom spelindustrin. Det var en platt organisation, en intressant kulturskillnad och det var en spännande upplevelse att skapa resultat. Jag älskar data och jag älskar kommunikation och har medan jag tog min examen jobbat med marknadsföring och kommunikation på olika företag. För ett år sedan fick jag mitt drömjobb på startup-företaget Gaddr som är en portal där influencers kan samla sina sociala kanaler på en plats.
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?
− Jag är kommunikationschef och arbetar med att förstå beteenden och bygga strategier för vår interna och externa kommunikation. Jag leder ett nytt men starkt team med tre kvinnor som har helt olika bakgrund och kompetenser och det är en gåva att ha olika kulturer, språk och förmågor i gruppen.
Varför vill du vara den som är boss?
− Jag tror att jag har inspirerats mycket av mina föräldrar som jobbar som har ledarskapsroller i sina industrier. De har aldrig lagt den pressen på mig men jag har sett dem "lead by example", jobba hårt och att utveckla sig ofta leder till att leda andra.
Jag inspireras jättemycket av mina kollegor. Känslan av att vi tillsammans gör någonting som ingen aning gör och jobbar hårt för att lyckas är fantastisk.Olena Rogozina
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
− Att förstå vad som driver andra och vad de har för passion! Det tycker jag är roligt att upptäcka och lära känna. När jag som ledare vet det känns det som att ingenting är omöjligt och att vi kan lösa alla problem. I dag har vi teknik att jobba med som inte ens fanns bara för några år sedan. Jag vill även ha ett dynamiskt arbetsklimat, lyfta idéer men sedan ta ett steg tillbaka för att se andra interagera. Att ta det steget tillbaka är mitt mål som ledare.
Summan av teamets kompetenser blir så mycket större än summan hos varje individ och det roliga är att ta reda på när teamet presterar som bäst. Att vara ledare är att bygga ett starkt nätverk och ju mer kunskap och erfarenhet du får som ledare desto bättre blir du på att interagera i nätverket.Olena Rogozina
− Jag vill bli ännu bättre på att kommunicera internt. Det känns extra viktigt nu när vi är ett nytt, internationellt team med nya personer. Alla hanterar information olika. Jag försöker vara tydlig med att alla måste våga ställa frågor och även om vi använder oss mycket av learning by doing så ska de känna att jag har deras rygg i både med- och motgång. Vi ska ha en vilja att vinna men ändå våga testa oss fram. Med en positiv ställning kan man ta sig långt, och om någonting inte går direkt som vi tänkte så ska vi våga vända på det och göra vårt bästa trots allt. Med marknadsföring kan det dessutom vara så att en publicering som inte går som tänkt kanske ge mer publicitet. Du lär dig nya saker från varje mejl eller varje samtal.
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
− Förstå andras drivkrafter och hur andra fungerar. Vet du det går det snabbare att uppnå framgång i ert företag. Ge utrymme för andra att testa på arbetsuppgifter och inte vara rädd att misslyckas. Sedan tycker jag tillit är jätteviktigt. Det är lättare att följa sin chef om man har det. Plus att det blir det tydligare vad vi gör och varför vi gör det.− Teamets personligheter är viktiga, de som ingår ska olika personligheter och olika sätt att jobba och hantera saker. I början så gjorde alla i teamet samma sak. Men bara efter ett par dagar så förstod jag att alla inte gillade samma saker. Någon är bättre på PR, en annan är bättre på att kommunicera med influencers: då hade jag varit en idiot om jag inte pratade medarbetarna och frågade dem hur de kan utvecklas bäst för företaget. Så vi ändrade om och bara på ett par dagar så fick vi jättefina resultat. Det är tiofalt mer tillfredsställande när teamet lyckas än när jag gör det själv.
Jessica Fröberg: ”Tillsammans är en styrka”
I dag träffar vi Jessica Fröberg, teamchef för Kronofogdens kundservice. Vad tycker hon är det viktigaste att göra som första linjens chef? Vad ingår i hennes ledaruppdrag och hur hamnade hon där? Det och mycket mer får du läsa om i detta avsnitt av Möt en boss!
Hej Jessica, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Jag är född och uppvuxen utanför Kristianstad, är gift och har två barn som är 12 och 14 år gamla. Båda barnen spelar handboll så det blir mycket träningshallar på helgerna.
Berätta om din karriär!
− I sjätte klass sa jag till min fröken att jag ville bli lärare. Så när jag gick ut gymnasiet tog jag ett sabbatsår i USA men sedan började jag direkt på lärarhögskolan. Jag trivdes i lärarrollen med att hitta barnen i deras individuella utveckling och utmana dem där de befinner sig. Samtidigt var det tufft med över trettio barn i klassen att göra de individuella mötena. Det blev en begränsning i arbetet och efter tretton år som grundskolelärare blev det dags att prova någonting nytt. Det nya blev en roll som inspektör hos Kronofogden där man utreder tillgångar och gör utmätningar. Sedan fick jag rollen som kundservice chef för 2,5 år sedan.− Redan när jag var lärare trivdes jag i ledarrollen så det har nog funnits med hela tiden. Jag tycker om att inspirera andra, få vara med och utveckla både grupper och individer. När jag började hos Kronofogden var det min egen chef som pushade mig och tyckte jag söka chefspositioner. Han skickade mig på ledarskapsutbildningar redan innan jag blev chef, så när jag väl hamnade i chefspositionen kändes det bekvämt.
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?
− I dag är jag teamchef för nitton handläggare på Kronofogdens kundservice. Dels så styr jag det dagliga operativa arbetet med ansvar för arbetsmiljö, budget och personalärenden. Sedan sitter jag även med i enhetsledningen för kundserviceavdelningarna. Det arbetet är mer strategiskt: hur går vi framåt? Vad är nästa utmaning? Detta är ett roligt och intressant jobb eftersom jag både får möta personal och problem i vardagen samtidigt som jag får vara med och utveckla kundservicevisionerna och strategierna som tar sikte mot en modern myndighet. Det är viktigt att komma ihåg att vi, även om vi är en myndighet med lagar och regler att följa, också måste jobba framåt och utvecklas.
Varför vill du vara den som är boss?
− Jag tycker det är kul att jobba med grupper och vill vara en del av att individer utvecklas. Lärarrollen och ledarrollen är väldigt lika. Jag får energi av att känna att jag får vara med och bidra till att nå våra mål. Det är alltid jätteroligt att gå till jobbet eftersom jag blir inspirerad av att gå dit! Där gör jag nytta och tillsammans bidrar vi till en samhällsnytta, det är viktigt för mig.
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
− Mitt största mål är att få gruppen att jobba mot det gemensamma målet och visionen. Det är min uppgift att göra dem tydliga och få med mig teamet i det arbetet. Vi ska klara det tillsammans och är jag öppen, prestigelös och entusiastisk så smittar det av sig. Jag reflekterar mycket över vad som händer på jobbet och i vardagen och hur det påverkar mig och andra.− Jag tror på den personliga kontakten, framförallt som första linjens chef. Att vara närvarande, se varje individ och gå runt och småprata med alla. Veta lite om alla och känna dem. Sedan också sätta mig in i deras jobb, vad de gör och vilken kvalitet de håller. Då kan jag både stötta och utmana dem. Jag medlyssnar regelbundet och direkt efteråt sitter vi ner för att prata om samtalet. Vi utgår då alltid från de positiva sakerna och fokuserar på hur de kan förbättras. Eftersom jag medlyssnar blir enkelt att vara konkret i sina medarbetarsamtal. Det gör det också mycket lättare att skriva individuella mål och då kan vi jobba för den utvecklingen tillsammans. Jag vill inte vara en person som kommer med pekpinnar utan vill inspirera och stödja och peppa till resultaten. Får man ett gott klimat blir det roligare att jobba.
Det kan vara en utmaning ibland att presentera saker som man inte själv varit med och tagit fram och skapa ett intresse och motivation för det. Då brukar jag själv sätta mig in i det för att förstå varför detta tagits fram. När jag förstår syftet själv kan jag göra det till mitt så gott det går. Då kan jag stå för det och då blir implementeringen enklare. Det går inte att bara läsa upp något eller sätta upp det på anslagstavlan - det bästa är när medarbetarna får vara med och ta fram förändringar eller nya arbetssätt.Jessica Fröberg
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
− Skapa delaktighet! Tillsammans är en styrka. Jag ska vara den som har koll på målet och kan förmedla det. Tillsammans ska vi sedan bestämma oss för hur vi ska nå dit. Var och en kan vi sitta på våra kammare och jobba men det blir en helt annan styrka och glädje om vi klarar dem tillsammans. Då finns man där för varandra och hjälps åt att nå målet. Allas åsikter och tankar är viktiga.− Jag är mycket på möten som tar mycket tid så när jag väl är på min plats så är jag tillgänglig för frågor och för att prata med mina medarbetare. Vi ska ha ett naturligt samtalsklimat och man inte ska behöva boka in en tid för att prata med mig. Det är lätt att fastna på möten och sedan fastna bakom sin dator och inte hinna med att se medarbetarna. Då får man påminna sig själv om att "nä, nu får jag gå ut en runda". På kundservice finns inte de naturliga mötespunkterna som niofikat och då är det upp till mig att gå runt och småprata med de som är lediga just då.− Vi har teammöten varannan vecka och jag jobbar för att de inte ska bli informationsmöten. Information kan man skicka ut på mejl för alla är läskunniga. I stället vill jag använda teammötena till att lyfta saker som vi kan diskutera, reflektera och resonera omkring. Det är så nya idéer kläcks så det gäller att använda mötena rätt.
Vesna Rosell: Vill ge andra chansen att lyckas
Ärlighet, tydlighet och respekt är tre viktiga ord oavsett om en arbetar som chef eller inte. Hur arbetar Vesna Rosell, marknads- och CSR-ansvarig för fotbollsföreningen LB07 med det? Och hur har hennes ledarskapsresa sett ut? Det och mycket mer får du läsa här i dagens avsnitt av Möt en Boss.
Hej Vesna, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Jag är en person som är driven och engagerad i allt jag gör, inget lämnas därhän utan jag går alltid all-in. Bor i Limhamn i Malmö med min familj.
Berätta om din karriär!
− När jag var yngre ville jag först bli psykolog och forska inom autism, men så började jag läsa marknadsföring och fastnade. Efter studenten anställdes jag som webbdesigner men rätt snart var jag ute och träffade kunder och drev egna projekt. Jag blev mamma och började därefter arbeta på ett dotterbolag till Erik Olsson fastighetsförmedling som ansvarig för deras förmånsklubb. Sedan startade vi ett eget varumärke som heter Bättre Bolån där jag var marknadschef, kontorschef och ansvarig för ett av deras affärsområden.− Efter det var jag marknads-och rekryteringsansvarig på ett mindre bolag där jag jobbade från tidig morgon till sent på nätterna. Jag älskade arbetsuppgifterna och hade stor frihet men fick mig en rejäl tankeställare när min man till slut sa ”du är inte gift med mig längre, du är gift med ditt jobb”. När jag jobbade hemifrån var jag ju inte tillgänglig för familjen även om jag var hemma. Först tänkte jag att ”jag ska bara göra klart detta”, ”bara den här deadlinen”, ”nästa månad blir lugnare” men när jag gjorde en sak på to-do-listan kom fem nya. Och när det blir för mycket måste man till slut göra något annorlunda. Så jag efterlyste en chans att gå ner till heltid samtidigt som fotbollsföreningen LB07 sökte någon som kunde driva deras sociala samhällsprojekt.− Jag har aldrig jobbat inom föreningsliv förut och inte heller med sociala projekt, så det kändes som en spännande utmaning. Under tiden som jag har jobbat i LB07 har jag bland annat startat upp Nattfotboll och Tjejfotboll i socioekonomiskt svaga områden i Malmö. Det är så fint hur stor tacksamhet som finns hos ungdomarna.
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?
− Jag är marknads- och CSR-ansvarig på LB07 och jobbar med att bygga upp våra samhällsprojekt så de ska bli hållbara över tid. Jag tar fram projektplaner, analyserar områdenas problematik, rekryterar och utbildar ledare och coachar dem i deras arbete. Det är inte bara fotboll, det är så mycket mer. Vi vill nå ungdomarna på djupet, skapa positiv sammanhållning hos ungdomarna, ge dem bättre självförtroende och ett sammanhang. För att lyckas med detta måste vi utveckla bra ledare. De är a och o för att ungdomarna ska vara med och känna sig trygga. På sikt vill vi få ut ungdomar som riskerar att hamna i utanförskap i arbete eller fortsatta studier.− I min roll ingår även marknadsföring och kommunikation. Jag håller till exempel på att ta fram en kommunikationsstrategi för nu när vårt damlag har gått upp i Allsvenskan. Det krävs mycket planering inför alla hemmamatcher med nätverksträffar och olika arrangemang. Sedan kommunicerar vi löpande med alla föräldrar och medlemmar. Idag har vi 1400 aktiva barn och ungdomar och fler än 60 olika lag. Dessutom behöver våra strukturer och riktlinjer internt utvecklas i takt med att vi växer.
Varför vill du vara den som är boss?
− Inom alla jobb som jag haft, oavsett position, har sagt vad jag tänker och tycker. Jag står för mina åsikter och står i framkant vilket ofta innebär en ledarroll. När jag var yngre tänkte jag inte på det, det bara blev så.
Idag ser jag mig som en ledare som får andra att fatta egna beslut. Då blir de starka i sig själv och vågar saker. Jag vågar allt men det finns så många andra som kan lyftas fram. Under mina yrkesverksamma har jag lyckats lyfta fram andra som suttit i det dolda som idag är ledare själva.Vesna Rosell
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
− Det är att utveckla mina medarbetare. Det är det ledarskap går ut på – att få andra att lyckas. Jag jobbar mycket med positiv coachning och försöker vara en entusiasmerande ledare. Så som du är som chef blir dina medarbetare. När du kommer in i ett rum, gör det med ett hej och leende. Och jag tycker det är så viktigt att prata med sina medarbetare. Alla kan inte vara med i alla beslut men det är viktigt att berätta om förändringar och ställa frågor vad de tycker och hur de upplever. Säger de något negativt så kan du bemöta det direkt.
När jag jobbade som mest på mitt förra jobb kom min man hem från ett föräldramöte på fotbollen och berättade att han hade anmält mig som assisterande tränare. Jag sa "är du inte klok? Jag kan ingenting om fotboll. Jag hinner inte med det!" och han svarade bara "det är därför du ska gå dit". Efter första gången var jag helt fast. Och jag insåg att jag inte behöver kunna särskilt mycket om fotboll. Jag ska få dem att våga att spela och ta för sig, de behöver inte veta att jag inte kan detta. För varje ledaruppdrag som man tar blir man en bättre ledare.Vesna Rosell
− Som ledare är jag är extremt tydlig med mina förväntningar och vad som gäller. Till exempel vid rekryteringar: i stället för att berätta om jobbet som guld och gröna skogar är jag ärlig med tjänstens för- och nackdelar. Om personen då säger att hen ser de negativa sidorna som en utmaning - då är det rätt person för jobbet.
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
− Respektera och prata med alla oavsett position eller bakgrund. Det är alltför många ledare som kan prata illa eller tycka negativa saker om medarbetare i sin organisation. Men utan medarbetarna hade det inte funnits någon verksamhet. Även om du som medarbetare är i en lägre position så ska du våga prata med dina chefer.− Sedan måste du vara rak och ärlig som ledare. Far du med osanningar så kommer medarbetarna tappa förtroendet för dig. Är det något du inte kan berätta för att det hemligstämplat är det bättre att säga att du inte får prata om det. Och det oavsett hur nära du står dina medarbetare.
Petra Åkerblom: En närvarande ensamvarg till ledare
De ledare som jag intervjuar till #MötEnBoss är inte vilka som helst. Antingen så vet jag själv vilka de är och upplever dem som inspirerande eller så blir de varmt rekommenderade av medarbetare eller kollegor som jag känner. Petra Åkerblom var en chef som jag blev rekommenderad att intervjua och det är jag innerligt glad för. Det var jätteintressant att få höra hennes tankar om ledarskap och jag har verkligen sett fram emot att få dela dem även med er. Möt Petra Åkerblom, platschef för Nordic Wellness!
Hej Petra, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
─ Hej! Jag heter Petra, är en Malmötjej som är 26 år och brinner för människors utveckling.
Berätta om din karriär!
─ Jag började dansa i tidig ålder och redan då triggades tävlingsnerven och jag började tävlingsdansa parallellt med skolan. När man har en sysselsättning på den nivån så lär man sig snabbt hur viktigt det är med att ha en struktur och konsten att prioritera sin tid. Efter studenten hamnade jag en sväng i modebranschen men jag flyttade strax till München för att satsa på att proffsdansa. Efter 3 år så valde jag att flytta hem till Sverige med tanken att dansa även här. I stället började jag jobba på ett gym och det var så roligt. Den första månaden jobbade jag alla dagar utom två för att jag ville lära mig allt. Inom loppet av tre månader så blev jag platschef.─ Vi skulle öppna en ny anläggning och jag var delaktig i det jobbet, så när möjligheten att få bli platschef öppnades tänkte jag att "det här är vad jag ska göra". Jag har alltid haft starka förebilder som har kastat mig ut på djupa hav, så jag har gjort flera saker för att överbevisa mig själv och testat saker som jag egentligen inte alls kunnat. Likadant var det nu, men jag fick jobbet som platschef där i början på 2015 och här jobbar jag än idag. Eftersom vi jobbar mycket med internföreläsningar inom företaget så var det inget krav att ha studerat ledarskap sedan tidigare. I stället har jag gått interna ledarskaps- och chefsutbildningar. Jag har också studerat mycket på egen hand, läst mycket ledarskapsböcker och jobbat sena kvällar för att lära mig detta. Det har varit en bra och häftig skola!
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?
─ Vi är 32 stycken medarbetare på den här anläggningen. Jag är ytterst ansvarig för den dagliga verksamheten och målet är att verksamheten ska fungera och att vi ska nå vår budget. Det innebär både receptionsdrift och administrativt arbete. Vi ska få in nya medlemmar, utveckla klasserna och jag har daglig coachning med medarbetarna som är receptionister, instruktörer och personliga tränare. Ensam är aldrig stark och en stor del av min roll att jobba med rekrytering så att teamet är komplett. Det är roligt för ingen dag är den andra lik och det dyker upp nya utmaningar hela tiden vilket passar mig perfekt.
Varför vill du vara den som är boss?
─ För att jag vågar trampa ny stig även om det leder ut i det okända. Jag har alltid sett mig som potentiell ledare och upplever att jag har en bra blandning av hårda och mjuka egenskaper.
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
─ Jag har många unga medarbetare som är i början av sin karriär. Så mitt mål som ledare är att lämna ett gott avtryck hos dem och bli ihågkommen. Jag är en kameleont och anpassar mitt ledarskap efter den som står framför mig. Jag kan vara förstående och jag kan ställa krav som chef: "jag utmanar dig och jag tror att du kan själv. Men jag har en livboj som jag kastar ut om jag märker att du behöver det".─ Som person är jag faktiskt en ensamvarg och jag får frågan ibland om hur jag kan vara en ledare fastän jag är det. Men det går jättebra eftersom jag är mån om andra. Det ena utesluter inte det andra. Jag tycker om att sitta på min kammare men på jobbet är jag närvarande och ser till så att vi är på samma bana och på väg åt samma håll. För mig är det inte naturligt att komma in och kramas med mina medarbetare. I stället ger jag high fives när vi firar framgångar. Jag är noga med att skilja på att var personlig och privat. På rasten får man vara privat men ute på golvet är det arbetet som gäller. Både jag och min personal måste kunna stå till svars för vad som sägs. Sedan får alla kan komma in på mitt kontor och berätta för mig hur de mår om de behöver.
När jag som ledare ska ro skutan i land är steg ett att reda ut vilka förväntningar som finns. Annars blir man lätt måltavla för orimliga förväntningar. Steg två är att kompetensutveckla personalen med att delegera och släppa kontrollen. Det kan vara tufft när man är den som står med det yttersta ansvaret, men när man ser resultatet är det värt det.Petra Åkerblom
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
─ Att komma ihåg att ett litet steg i rätt riktning är bättre än inget alls. Och backa bandet emellanåt för att se så alla på samma ruta. Ställ frågor i stället för att ge svar. Slopa pekpinnar och ge morötter istället. Ibland har jag frågat medarbetarna rakt ut "vad vill du ha för morot för att ro detta i hamn?" Det har varit effektivt.─ Det finns inga genvägar till ett lyckat ledarskap. Du måste utveckla dig själv ständigt och ha självinsikt för att nå goda resultat. Jag tycker att man inte är en bra ledare på grund av sitt resultat utan sina handlingar. Så jag försöker leva som jag lär och ha ett prestigelöst och transparent ledarskap. Till exempel så förstod jag tidigt att jag skulle visa medarbetarna hur våra siffror verkligen ser ut på möten. Och inte använda pekpinnar utan bara vara ärlig med våra mål och vart vi är. Då blev det tydligare för medarbetarna att varje krona och varje handling har betydelse. Det blev också enklare att tillsammans ta oss vidare och utvecklas. Det har funkat jättebra och är något jag kommer ta med mig till framtiden.
Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016