Sara Schelin: enhetschef som ser chefsrollen som hantverk
Äntligen är det återigen dags för #MötEnBoss. Idag träffar vi Sara Schelin. En ung men erfaren enhetschef som arbetar inom äldreomsorgen vid Sölvesborgs Kommun.
Hej Sara, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
─ Hej! Jag är socionom, småbarnsförälder och chef. Jag kommer från Karlshamn, har bott i Göteborg i tio år men bor nu med familjen i Hällevik utanför Sölvesborg.
Berätta om din karriär!
─ Jag läste till socionom vid Göteborgs Universitet och gjorde jag ett halvårs praktik som enhetschef. Jag hade haft lite ströjobb innan tidigare men fick efter praktiken jobbet som enhetschef och gjorde det parallellt med den sista terminen i skolan. Så jag har jobbat som chef i åtta år nu och har under den tiden varit enhetschef inom äldreomsorgen i tre olika kommuner.
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?
─ Idag arbetar jag i Sölvesborgs kommun och ansvarar för den dagliga driften och 50 anställda. Här ingår allt från personalansvar, rekrytering, schemaläggning och arbetsmiljöansvar. Sedan tillkommer budgetarbete och kvalitetsansvar för verksamheten. Målet med jobbet är att ha medarbetare som trivs och utför jobbet så att verksamheten når målen. Det finns flera sätt att göra det på men jag tycker det är viktigt att möta medarbetarna i vardagen lika mycket som på personalmötena och medarbetarsamtalen. Jag hjälper och stöttar personalen i vardagen och hjälper dem att kunna göra sitt arbete så bra som möjligt. Till exempel är det mitt ansvar att det finns en prioriteringslista så att de alltid vet vad de kan prioritera bort och inte om de har ont om tid en dag.
Varför vill du vara den som är boss?
─ Jag gillar att planera och strukturera upp saker så att de fungerar på bästa sätt, jag gillar att se människor utvecklas och att påverka så jag trivs i chefsrollen. Vår verksamhet ska vara bra för brukarna som är vår målgrupp. Den ska vara en bra arbetsplats för de anställd. Och det ska kombineras så att vi når våra mål. Det är ett hantverksjobb i sig att vara chef. Att få utforma vägen att nå målen genom min personliga ledarstil samtidigt som alla handlingar får konsekvenser och de måste hanteras på vägen.
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
─ Verksamheten ska nå sina uppsatta mål och vi ska göra det så att intressenterna mår så bra som möjligt av det. Jag har en coachande ledarstil och tycker om att se människor växa och ta sig ut ur sin komfortzon. Medarbetarna har en handlingsplan för hur de ska utvecklas personligen och i sin yrkesroll. Det kan till exempel vara att någon får ett eget projekt att ansvara för. Man kan inte ha för bråttom när det gäller personlig utveckling men det är så kul att se hur folk lyckas.─ Gruppdynamik är också en spännande av jobbet: vad behöver jag för kompetenser och personligheter i arbetsgrupperna för att det ska fungera? Det är lite som ett recept fast du inte vet vilka mängder du behöver av vilken ingrediens för att uppnå målen.
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
─ Vara mänsklig. Jag tror att när ledarskapet blir svårt är det lätt att stänga av och sätta upp en sköld. Men jag tycker det är gott ledarskap att vara mänsklig och ärlig med att ”såhär ser mitt ledarskap ut”. Att våga sätta ord till gruppen på sina egna brister och utvecklingsområden. Sedan behöver man inte berätta om hela sitt privatliv men jag tycker det är viktigt att vara öppen om man inte presterar helt hundra.─ Ingen kan relatera till en person eller chef som inte har någon negativ sida eller ett dåligt karaktärsdrag. Om man själv inte sätter ord på det så blir man en övermänniska och visar man då inte heller några känslor heller kan man inte bygga några relationer. Ta stöd från dina medarbetare, chefer och kollegor. Och fråga i i vardagen: vad tyckte ni om dagens möte? Kunde vi har gjort något annorlunda? När man har haft ett svårt samtal – fråga efteråt: Hur känner du? Kunde jag har frågat något på ett annat sätt? Om vi ska ha det här samtalet om ett halvår igen, vad kan jag göra bättre då? Om du som chef jobbar med utveckling gäller det även dig och ditt ledarskap.
Du måste ha jobbat med dig själv. Jag tror det är helt omöjligt att leda andra om man själv inte vet vart man står eller vem man är. Då blir all kritik personlig, alla mål som inte nås tas personligt. Det blir för mycket försvar och då kan man inte utvecklas i sin ledarroll. Det finns olika vägar att gå, terapi eller kurser i personligt ledarskap kan ge mycket.Sara Schelin
─ Som chef måste du också ha tillräcklig insyn i verksamheten. Man kan inte jobba med gruppdynamik om man inte är där. Du måste kunna fånga upp problem och prata om saker innan det brinner. En sak kan kan ta timmar i bland men så är det. Det tar ännu längre tid om konflikter eller problem inte tas tag i direkt.
Camilla Björkbom: en ledare med hjärta för djurens rätt
Idag är det äntligen dags att presentera en av mina favoritkategorier för er: möt en boss! Här kommer vi att få träffa inspirerande kvinnliga ledare och prata lite kort med dem om deras ledarskap och karriärer. Först ut är Camilla Björkbom som arbetar som ordförande för Djurens Rätt med 40 000 medlemmar.
Hej Camilla, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
─ Hej! Jag kommer ifrån Luleå men har bott i Umeå och ett år i Bryssel. Nu är jag relativt nyinflyttad till Värmdö utanför Stockholm med mina tre katter. Det känns norrländskt på många sätt här med tallarna och den karga miljön så jag trivs bra.
Berätta om din karriär!
─ Jag är utbildad socionom med en yrkesexamen och en master i socialt arbete. Jag har även studerat fred och konflikter och gjorde praktik på FN i Bolivia som socialarbetare. På en av FN-praktikerna kom jag på mig själv med att tänka ”det är jättebra att jag får göra detta men jag skulle vilja jobba för djuren” även om jag inte visste hur det skulle kunna hända. Efter ungefär tre års arbete i Bolivia flyttade jag hem och jobbade på socialtjänsten med ungdomar.─ På den tiden var jag aktiv i Djurens Rätt på helgerna men tänkte att jag hade fel utbildning komma in i organisationen mer än så. Så dök det upp ett jobb där man skulle få jobba med kampanjer och starta upp ett Norrlandskontor. Jag sökte direkt men när jag väl blev erbjuden det blev jag osäker eftersom jag hade investerat så mycket i min utbildning. Mitt mål då var att komma in i FN-systemet eller forska inom socialt arbete. Men när jag blev erbjuden jobbet peppade min omgivning mig och jag bestämde mig för att ta det. Så det gjorde jag från 2007 till 2010 då jag blev nominerad och vald till företroendeuppdaget som ordförande för förbundsstyrelsen. Ett stort kliv från att bara ha arbetat med lokala styrelser tidigare.
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?
─ Mandatperioden för att vara ordförande för förbundsstyrelsen är på två år och i första hand så handlar rollen om att leda den förtroendevalda förbundsstyrelsen. Jag har detta som jobb och är heltidsarvoderad medan de gör detta på sin fritid. Där förbereder jag våra möten och ser till att styrelsen har allt material och information för att kunna fatta bra beslut för förbundets strategiska och långsiktiga arbete. Här gäller det att hålla oss på en strategisk nivå och inte dyka ner i detaljerna - det sköts av verksamheten.─ Jag är den närmsta chefen över verksamhetschefen som jag stöttar, samråder med och ser till att han har det han behöver för att sköta sitt jobb. I min roll ingår också att se till vad organisationen behöver, hålla kontakt med medlemmar och representera Djurens Rätt i vårt politiska påverkansarbete. Tidigare hade jag det största ansvaret för vårt arbete i medier, men det har jag kunnat lämna över nu. Däremot skriver jag fortfarande en hel del debattartiklar. Det är ett väldigt varierande arbete med konferenser och resor både i Sverige och utomlands.
Varför vill du vara den som är boss?
─ För mig har inte ledarkarriär varit ett mål. Det handlade mer om att ha mitt hjärta i djurrättsrörelsen och här fanns folk som trodde att jag kunde göra arbetet. Väl på plats känns det väldigt bra. Jag har lätt för att se förändringspotential i saker, typ ”det där kan vi göra sådär i stället” och då är det skönt att vara i en position där man kan genomföra förändringar.─ Sedan är jag inte en person som naturligt ställer mig på scen, tar en mikrofon och talar. Vissa gånger har jag varit så nervös vid framträdanden att jag mått riktigt illa och jag förbereder mig otroligt mycket. Jag sa inte ett ord genom hela grundskolan så det här med att som ledare stå och prata inför folk var inget som kom naturligt för mig. Så jag har intalat mig under åren att jag älskar att stå inför folk och prata, typ "fake it until you become it". Jag går in i rollen även om det känns obekvämt och har idag har jag vuxit in i den.
Jag hade idéer och så tänkte jag att ”det jag inte kan – det finns det andra som kommer kunna”. Därför vågade jag ta steget upp till att bli förbundsordförande.
Camilla Björkbom
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
─ Det stora målet med mitt ledarskap är att Djurens Rätt ska bli en stark politisk faktor och få stor politisk påverkan. Ett personligt mål är att jag vill lämna över en organisation som är bättre än vad den var när jag tog över den. Djurens Rätt är en frivilligorganisation som ägs av medlemmarna med djurens bästa som intresse. Det är ett stort ansvar och att organisationen ska vara så välskött, trovärdig och effektiv som möjligt.─ Det finns två saker som jag hade önskat att jag vetat och gjort direkt när jag började. Den första är att ta fram styrdokument som reglerar arbetsgången och vem som har ansvar för vad. De är jätteviktiga och vi håller dem vid liv genom att ha dem uppdaterade och gå igenom dem med varje ny styrelse. De styrdokument som gäller verksamheten kommer vi att sätta ihop till en personalhandbok framöver så att både verksamheten och de ideellt aktiva medlemmarna kan använda den. Sedan är det viktigt att styrdokumentet inte dödar vår kreativitet. Undantag kan göras om de behövs och är motiverade men med riktlinjer på plats vet alla vad som gäller. Den andra saken jag borde ha gjort direkt var att anställa en verksamhetschef, det är viktigt att ha någon som kan ta hand om personaldelen i organisationen.
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
─ Var generös som ledare och våga släppa fram andra. Ibland kan det bli så att ledaren anses vara den som ska göra allt men det stämmer inte. Du behöver också bädda för framtiden och då gäller det att de som ska ta över är förberedda. I min roll ingår det att tänka långsiktigt med både organisationen och människorna i den.
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016