Vecka 40-41 2018

En måste säga att veckorna verkligen kan konsten att flyga iväg och det är redan dags igen för nästa nyhetssvep. Vet inte hur ni upplevt det med det känns som om det är mycket som handlar om börsnedgång och eventuellt kommande lågkonjunktur nu? Men nä, det är förstås inte allt. Här är några andra godbitar som har dykt upp i mitt nyhetsflöde under vecka 40-41 2018!

Nyhetssvep vecka 40-41 2018

Företaget där medarbetarna sätter sina egna löner

Låter det för bra för att vara sant att bestämma sin egen lön? Det behöver det inte vara enligt VD:n Jason Trost hos Smarkets i London. Han låter företagets medarbetare göra exakt det. I stället för det klassiska lönesamtalet så har man en öppen löneklubb och två gånger per år så får medarbetaren välja vilken lön en vill ha och så får kollegorna rösta om man är värd den eller ej.Systemet baseras sedan på konsensus och om du misstycker till någons löneökning behöver du prata med den det berör om det direkt. En konsekvens som både Jason Trost och medarbetaren Angeline Mulet-Marquis menar har bidragit till att arbetsmiljön har blivit mer hälsosam. Samtidigt beskriver Jason Trost också deras löneprocess som "galen" även om den fungerar och ger bra resultat. Han konstaterar också att det inte är lika coolt som det låter till Business Insider.

55 år senare - kvinna får Nobelpris i fysik

I förra nyhetssvepet så pratade vi ju om hur väldigt få kvinnor som har tilldelats Nobelpris i fysik. Sedan dess har det blivit klart att Donna Strickland är den tredje kvinnan någonsin och, som Svenska Dagbladet konstaterar, den första kvinnan på 55 år som får detta för sin och kollegan Gérard Mourous forsking om högintensitetslasrar.

Sverige inte längre bäst på att bekämpa ekonomisk ojämlikhet

Förra året utnämndes Sverige till bet bästa landet på att bekämpa ojämlikhet enligt hjälporganisationen Oxfam och Development Finances index "Commitment to Reducing Inequality Index". Arbetstagares rättigheter, beskattning och sociala utgifter är de främsta områdena som 157 av världens länder bedöms utifrån och på grund av nya mätpunkter så har Sverige gått från första till sjunde plats. I topp finner vi Danmark och Tyskland medan Singapore och Bangladesh ligger i botten rapporterar Sverige Radio.

Dyrbara tecken - tweets som kostat miljoner

Svenska Dagbladet har skrivit en artikel om vilka konsekvenser vissa uppdateringar på Twitter får. Ett exempel är Elon Musks tweet om Tesla som inte bara fick aktien att rasa. Den ledde också till en stämning av amerikanska finansinspektionen, han fick böta 128 miljoner kronor och förlorade sin roll som styrelseordförande. Värst, ur både etiska, moraliska och ekonomiskt perspektiv är dock exemplet där en falsk tweet gick ut från nyhetsbyrån AP som löd "Two explosions in the White House and Barack Obama is injured" och börsen störtdök till ett värde av 1,2 biljoner kronor.Vad säger du, vilken nyhet tyckte du låg (eller borde ha legat) i topp den här veckan? Och vad säger du om att medarbetarna sätter sina egna löner: hiss eller diss?

Previous
Previous

Den mest sociala veckan ever

Next
Next

När chefen inte ser ens kompetens