Hitta rätt mentor

Det dök upp en fråga i form av “hur hittar jag rätt mentor?” i en Facebookgrupp som jag tänkte kan vara värd att lyfta även här eftersom jag vet att ni är ett par som googlar på mentorskap och därför hamnar här. Vad är viktigt att tänka på när man letar en efter mentor? Hur vet man om personen är rätt för en? Finns det några do’s and dont’s? Låt oss kika närmare på det!

Och ja, notera att jag skriver detta utifrån perspektivet att jag blir anlitad som mentor av personer som vill bli bättre på att leda andra och sig själva bättre. För det finns en del att tänka på!

Att ha någon som genuint har ditt bästa framför ögonen, som bidrar med kontakter, ställer jobbiga frågor, utmanar dig men också bekräftar och uppmuntrar dig är en av de bästa investeringarna som du kan göra för din karriär- och ledarskapsutveckling. Bild: Sweet Life on Unsplash

Hitta rätt mentor

Börja med dig själv

De flesta börjar i tanken “vem ska vara min mentor” men det viktigaste är faktiskt att du börjar hos dig själv:

  • Vad önskar du av din mentor?

  • Vilka förväntningar har du på ert framtida samarbete?

  • Var befinner du dig idag?

  • Vart vill du vara framöver?

Syftet med detta: Om du formulerar för dig själv vad du vill uppnå med hjälp av mentorskapet kommer det bli lättare att hitta rätt person.

Själva letandet

Min erfarenhet är att det är ganska så enkelt att hitta personer som vill vara mentorer. Det som är svårt är att hitta de som 1. är kunniga inom vad det innebär att vara mentor och 2. gör det av rätt anledning. Förstå mig rätt nu… Det är jättefint att vara mentor för att man vill dela med sig av sina erfarenheter (det är det de flesta säger att de vill bidra med) men en mentors syfte och uppdrag är att hjälpa dig med det du behöver - inte prata om sig själv.

Sedan är det såklart värdefullt att få ta del av någon annans erfarenheter i ett mentorssamarbete men själva mentorskapet ska handla om och fokusera på dig som adept.

Med det sagt kan följande frågor vara bra att ställa dig själv när du ska hitta rätt mentor:

  • Söker du någon som är sakkunnig inom området där du vill utvecklas?

  • Eller någon som jobbar med det du vill göra och/eller erfarenheter som du önskar att få?

  • Alternativt någon som har något av de ovan samt det kontaktnät som du önskar och vill ha.

Alla mentorer kan bidra med olika saker och det är just därför tycker att du kan, och bör, ha olika mentorer för olika stadier av karriären eller för olika frågor. Låter det konstigt att någon som jobbar som mentor säger det? Kanske. Men det är för att du förtjänar att få de resultat du vill ha och beroende på vad det är du vill uppnå är det inte alltid troligt att en person allena kan motsvara allt det. Men efter att ha svarat på dessa frågor borde det ha klarnat vet det kan tänkas vara som du söker och då gäller det att kontakta personen och ställa frågan om ni kan inleda ett samarbete.

Ytterligare tips på vägen

När du sedan väljer din mentor är tillit och förtroende oerhört viktiga faktorer som behöver finnas på plats! Är detta en person som du litar på och kan vara dig själv med? Som vill ditt bästa och där du både får ställa frågor och be om perspektiv men också utmanas, bekräftas och uppmuntras på din väg? En bra mentor klappar dig inte bara medhårs samtidigt som hen är en stöttepelare och en del av din hejarklack.

Sedan brukar det ibland sägas att personkemi ska vara en faktor som spelar in i valet av mentor – det håller jag inte med om – för det är skillnad på att vara vänskaplig och att vara kompis med din mentor och personkemi hör primärt till den senare formen av relationer. Såklart ska det vara trevligt att prata med och träffa din mentor men det är troligtvis inte fikasällskap du behöver eller vill ha. Därför ser jag förtroende och tillit som viktigare parametrar än just personkemi för de förstnämnda måste finnas och gör de inte det, testa att prata med personen om det som skaver alternativt hitta en annan mentor.

Det är inte heller konstigt att mentorskap är begränsade och själv har jag mentorssamarbeten där räcker med ett eller ett par samtal för att hjälpa klienten vidare och andra där vi ses/talas vid regelbundet över flera års tid. Eller att man som klient återkommer efter ett par månader eller år när man behöver extra stöd och hjälp. Det finns inget rätt eller fel i det så länge mentorskapet hjälper dig med det du behöver i din karriär eller på din ledarskapsresa.

Så, utgå från dig, vad du behöver och vart du vill nå och ställ dig sedan frågan: vem kan hjälpa mig att nå dit? Då hittar du förhoppningsvis rätt mentor. Vill du bli en av dem som har mig som mentor? Skriv till clara@bossverket.se så gör vi en Bossanalys och ser vad för upplägg som kan passa dig bäst!

Next
Next

Månadslista, December 2024