Bossbloggen

View Original

Volontärarbete, arbetstider och arbetsmiljö på olika sätt

Äntligen är det dags att börja med nyhetssvepen igen! Ett blogginslag som på intet vis ge sken av att vara en heltäckande bevakning av nyhetsflödet - det har jag inte tid till tyvärr. I stället kan vi väl snarare som ett litet silverfat med godbitar som oftast blir rätt blandade? De senaste veckorna har jag exempelvis läst nyheter om volontärarbete, arbetstider och hur man kan jobba med arbetsmiljö på olika sätt. Här är dem!

Kroppsburen kamera som arbetsmiljöförebyggande åtgärd

Jag tänker också, helt spekulativt, i att det kanske kan bli problematiskt att alltid behöva bära en kamera på jobbet med? När det gäller integritet för både medarbetare och passagerare. Eller det kanske det inte behöver vara? Bild: Free-Photos från Pixabay

I Västra Götaland så har kvinnliga tågvärdar varit extra utsatta för både hot och våldsamheter i sitt arbete rapporterar SVT. De berättar också om en rapport från Arbetsmiljöverket 2018 så är hela 85 (!) procent av anmälningarna om våld och hot på arbetet om kvinnliga tågvärdar.

En av de säkerhets- och arbetsmiljöförebyggande åtgärderna för att råda bot detta är alltså kroppsburna kameror som personalen ska bära, en annan är att ha med extra ordningsvakter. Helt galet att det ska behövas men bra att arbetsgivaren tar problematiken på allvar.

EU vill satsa på att unga ska volontärarbeta

Själv hade inte velat vara utan mina erfarenheter som volontärarbetare men det är helt klart viktigt att det är ett genomtänkt och hållbart upplägg som arbetet genomförs med. Och att det verkligen behövs och inte görs bara för att! Bild: rawpixel från Pixabay

EU-kommissionen har budgeterat för att satsa mer på att unga ska volontärarbete globalt berättar Sveriges Radio. Ett beslut som fått både beröm och kritik från olika håll. Volontärarbete kan förstås vara både viktigt, behövligt och skadligt beroende på hur det drivs men ur ett ledarskapsperspektiv så ser jag det också som en möjlighet för unga att få prova på ledande roller i (förhoppningsvis) uppstyrda miljöer.

Så mycket kostar det att gå ner i arbetstid

Hade du velat gå ner i arbetstid om du hade kunnat? Bild: nile från Pixabay

Förra veckan skrev jag ju en krönika om att ifrågasätta heltidsarbete som norm. Och bara dagar efter det så såg jag den här artikeln från DN där du kan räkna ut vad det faktiskt kostar att gå ner i arbetstid. För jo, dessvärre är pengar en del av allas vår verklighet och det är bra att hålla koll på vad det kostar att gå ner i tid. Inte minst i pension och hur det kan kompenseras om det är en av två i hushållet som gör det!

Myndigheten för arbetsmiljökunskaps arbetsmiljöbrister ska utredas

Den kritik som har presenterats i media har bland annat berättat om ett ledarskap som är detaljstyrande, diskriminerande och hierarkiskt vilket skapat stor personalomsättning, stress och dålig arbetsmiljö. Bild: CJ från Pixabay

En nyhet som jag inte hann ha med i något nyhetssvep innan semestern var att Myndigheten för arbetsmiljökunskap har fått massiv kritik internt för sin bristande arbetsmiljö. Något som DN nu har följt upp eftersom både generaldirektören och arbetsmarknadsministern säger sig ta kritiken på allvar och nu har inlett en utredning. Något som ska bli väldigt intressant att följa eftersom generaldirektörens ledarskap är det som har kritiserats hårdast. Nu är det alltid svårt att utifrån en medierapportering kunna avgöra vad som händer och inte händer i en organisation. Men om så bara en gnutta av kritiken stämmer är det definitivt något som bör gör om och göras rätt. Att en myndighet som arbetar med dessa frågor har dessa problem är lika skevt som att så många inom vård och omsorg överansträngs så att de blir sjuka när deras uppdrag är att vårda människor. I mitt tycke då alltså.

Har du sett någon intressant nyhet de senaste veckorna som du vill dela med dig?