Trygg på jobbet
Otrygga människor är sällan rationella människor och rädda människor ja, det säger sig själv att de befinner sig i zonen av otrygghet. Visst finns det personer som har små behov av trygghet men majoriteten av oss mår och presterar dock som bäst när vi känner oss trygga. Därför är detta en viktigt faktor som chef att arbeta med. Så, hur kan du som ledare göra för att en medarbetare ska känna sig trygg på jobbet? Och vad bör du låta bli?
Don't
Prioritera den fysiska säkerheten högre än den psykiska tryggheten
Sedan AFS 2015:4 om organisatorisk och social arbetsmiljö infördes så har det blivit tydligare vilket ansvar arbetsgivare har för den psykosociala arbetsmiljön på våra arbetsplatser. Trots det så möter jag ibland tanken att den fysiska säkerheten är högre prioriterad än den psykiska tryggheten. Och visst, den fysiska säkerheten är superdupermegaviktig. Alla arbetsplatsolyckor är för många. Men den psykosociala arbetsmiljön är lika viktig den. Gör inte skillnad mellan de två utan ta dem båda på största allvar i ert systematiska arbetsmiljöarbete.
Glöm bort att det kan se olika ut för olika personer
Även om de mest basala trygghetsfaktorerna såsom överlevnad, möjligheten att få mat på bordet och tak över huvudet förmodligen är gemensam för de flesta av oss så ser ändå våra trygghetsbehov olika ut. För några är det en trygghetsfaktor att få information i förväg och att få förbereda sig inför möten. För vissa är en heltidsanställning nödvändigt för att kunna andas ut och känna sig trygg i sin vardag. Medan det för andra är feedback från dig som ledare superviktigt för att de ska känna sig trygga med att de gör ett bra jobb. Alltså, du kan inte ta för givet att du vet hur olika personers trygghetsbehov ser ut utan att ta reda på det.
Underskatta andras behov av trygghet
En annan miss som du bör undvika är att underskatta andras trygghetsbehov. Alla är vi olika och det som känns som en jättefånig sak att oroa sig över för dig är inte det för en annan. Det innebär inte att deras behov alltid kanske är rimliga eller möjliga att tillfredsställa. Men gör ditt yttersta för att visa att du förstår och respekterar det.
Läs mer: Så hanterar du en konflikt #likeaboss
Do
Tydlighet och trygghet hänger ofta ihop
Otydlighet i form av luddig information eller för lite (eller för dålig) kommunikation brukar ge otrygghet. Samma sak när vi inte vet vad som händer, varför eller har någon ordentlig kontext. Så, några enkla knep kan vara att tänka på att kommunicera så att alla förstår och sätt det du berättar i ett sammanhang. Exempelvis: "Den här förändringen sker på grund av att... och det som kommer hända är att.... vilket påverkar oss si och såhär...". Detta eftersom tydlighet ofta ger större trygghet! Samma sak gäller konsekvens. Att försöka vara konsekvent och leva som en lär bidrar också till tydlighet och därmed trygghet.
Prata om trygghet
Hur trygg känner du dig som medarbetare på en skala från 1-10 på jobbet? Varför känner du så? Vilka anledningar finns bakom siffran som gör att du känner dig mer säker eller osäker? Är det någon av dem som vi kan göra något åt eller behöver vi försöka acceptera dem? En annan väg att gå, om att ställa frågan rakt ut känns för direkt, kan vara att prata om trygghet i arbetsgruppen. Hur kan ni arbeta på ett sätt som gör att alla i teamet känner sig trygga både fysiskt och psykiskt?
Utmana tryggheten
Samtidigt behöver inte känslan av otrygghet och att känna sig osäker inte behöver vara samma sak. Utveckling inom ens profession och som person kräver ofta att en rör sig utanför sin komfortzon. Så testa att utmana både din egen och dina medarbetares trygghetszon med jämna mellanrum - det kommer att göra er ännu bättre på det ni gör!
Vad säger du om trygghet på jobbet? När känner du dig trygg? Och har du någon gång upplevt att du inte gjort det?