Bossbloggen

View Original

Mina tre tips till företagare

Igår gjorde jag en miniföreläsning på det roliga temat “mina tre tips till företagare” och jag insåg på hemvägen att de såklart förtjänar att delas här på bloggen med! Har fler på lager efter alla dessa år, men låt oss nu lägga det mesta fokuset på dessa tre, som är så lätta att glömma bort när man driver eget (och det oavsett om man “bara” är sin egen chef eller också andras).

See this content in the original post

Visst hade det varit bra om den här ledarskapsbloggaren någon gång hade kommit ihåg att be någon skicka en av bilderna folk tagit när hon utbildar eller föreläser så man har någon bild på det? Ah well, så blir det när man har fokuset på leveransen i nuet.

Mina tre tips till företagare

1. Jobba med din ledarskapsfilosofi tidigt

Hur kan du vara din egen bästa chef? Vilka är dina styrkor? Dina Svagheter? Vad är dina värderingar och varför är de viktiga för dig i din ledarroll? Hur vill du vara som ledare? Ja, det är några av de hörnstenar som utgör din ledarskapsfilosofi och anledningen till varför vi företagare behöver arbeta med detta är för att vi har ett chefsansvar för oss själva som arbetsgivare och arbetstagare i ett. Det innebär att vi inte bara ansvarar för våra egna arbetsvillkor utan också vår egen arbetsmiljö och arbetsbelastning. Hur vill du må på jobbet?

Det kommer dessutom att underlätta för den som vill anställa i framtiden att jobba med detta redan innan det är dags att anställa.

2. Skaffa en facklig representant

Ett annat viktigt tips är att skaffa dig en facklig representant som kan skydda dina intressen som arbetstagare mot dig själv som arbetsgivare. Skulle du exempelvis begära att en av dina medarbetare arbetar när hen är sjuk? Jobba mer än halvtid utan övertidsersättning? Inte ha semester? Så varför tenderar vi att begära det av oss själva? Och det är här en facklig representant kan vara så värdefull! Välj en person som du litar på, exempelvis: en respektive, familjemedlem, vän eller nära kollega som kan bidra med att lägga in veto om du behöver bromsas upp eller kommer på villovägar.

Själv utsåg jag min bättre hälft till min fackliga representant redan den första månaden som företagare och den nyheten går att läsa om här: Möt min fackliga representant!

3. Gör dig själv så umbärlig som möjligt

Som soloföretagare kan det såklart vara svårare men likväl är det betydelsefullt att vi som grundare och företagsledare strävar efter att göra oss så umbärliga som möjligt genom att bygga våra företag så att de, långsiktigt, kan fungera utan oss. Inte för att vi “måste” göra en exit en vacker dag utan för att vi ska bygga en organisation och team som är starka, självgående och så välmående som möjligt. Det finns såklart flera sätt att göra detta på (och det är en av de vanligaste sakerna som jag hjälper mina klienter med) men det coachande ledarskapet, att delegera mandat, ha en mötesstruktur, ordning och reda gällande dokumentation och administration och använda de kompetenser och färdigheter som finns inom teamet är några av dem.

Sedan kan det ta tid att lyckas med detta - beroende på dig som ledare, gruppen, vad medarbetarna är vana vid sedan tidigare, verksamheten och såklart också organisationen i stort. Men det är värt det: för dig som ledare för att du kommer att må bättre och få mer tid till att leda, gruppen för att engagemanget, ansvarskänslan och kompetensen ökar och organisationen blir mer stabil och samtidigt snabbrörlig.

Du som läser! Har du något tips till andra företagskollegor?