Bossbloggen

View Original

Luft i kalendern

Jag vet inte hur många gånger jag hitintills har hjälpt chefer och företagsledare att ändra sättet att se på och arbeta med sin kalender och räknar iskallt med att det kommer att bli fler eftersom det här är ett väldigt vanligt utvecklingsområde. Och det är inte så konstigt! Ledande roller blir ofta snabbt fulltecknade - både med möten men också saker som behöver göras. Så hur kan man göra då för att få luft i kalendern och därmed både skapa sig mer tid till att lösa saker som dyker upp men framförallt marginaler som gör gott?

Läs mer: Det är jobbigt att arbeta hållbart

Luft i kalendern anses ofta vara en lyxvara och på sätt och vis stämmer det - men om det inte är en särskilt intensiv period så kan nio av tio chefer ge sig själva mer av detta i vardagen. Bild: Eric Rothermel on Unsplash

Luft i kalendern

Luft i kalendern är vad det låter som: mer obokad tid. Typ det lyxigaste som finns. Tid att göra det som behövs allra mest just nu och det finns såklart flera sätt att skapa det på. Det allra enklaste torde vara att sluta boka in saker överhuvudtaget - i gengäld är det sällan görbart i dagens arbetsliv så tur då att fler alternativ finns.

Bestäm dig

Först och främst: det viktigaste du behöver göra är att bestämma dig. Är det här viktigt för dig? Vill du må bättre och därmed göra annorlunda?

Inte? Då fortsätter du som vanligt.

Om ja? Ja, då är det dags att inse att det finns bara en som har den yttersta makten över din kalender och det är du. Absolut kan andras behov påverka dina dagar som chef och rent utav behöva gå före dina egna önskemål men i slutändan är det ändå du som bestämmer vad du fyller dina dagar med och inte.

Rimlig arbetsbelastning - det vill säga runt åttio procent

Forskningen är entydig: en av de viktigaste faktorerna till att undvika utmattning är att ha en rimlig arbetsbelastning och faktumet att det inte spelar någon roll hur väl vi planerar om det är så att vi överfyller våra almanackor i förhållandet till kapaciteten vi har. En sund och smart sätt att tänka är att vi ska vara belastade till ungefär åttio procent som regel för att ha ytterligare en växel att lägga in när det verkligen behövs. Och jag vet att det finns de chefer som sätter i halsen när jag säger så för det är så kallat “slöseri” med arbetstid, resurser och cash att medarbetare inte ska prestera hundra procent hela arbetsdagen.

Innebär det att resten är dötid? Slöseri med tid? Nej - det kommer alltid dyka upp mer jobb. Men genom att planera för åttio procent så har du marginaler att saker kan tillkomma och folk kan bli sjuka till skillnad från om du planerar för hundra på förhand.

Sjysta deadlines

Jag har nämnt detta förr när det kommer till att jobba hållbart men att ge sig själv så sjysta deadlines som möjligt ska inte underskattas. De ska alltså inte bara vara rimliga utan också ha lite marginal så du inte behöver springa från deadline till deadline med andan i halsen. Räkna med att allt tar längre tid än vad du hoppas och tror för det är oftast så.

Förberedelsetid

Ett annat underskattat verktyg är att boka in förberedelsetid i kalendern. Har du ett möte som ska förberedas? Boka inte bara in mötet då utan lägg också in den där halvtimmen som du behöver för att preppa för mötet. Gör detta till en vana och du kommer att tacka mig sen!

Fokustid

Ytterligare en bra sak att börja med är fokustid där du avsätter tid i kalendern för när du ska göra de där arbetsuppgifterna som behöver det. Annars är risken att en börjar skjuta på dem och så halkar man efter och så är den negativa spiralen igång.

Lägg in en tidslucka mellan varje grej

Ytterligare ett knep är att bara köra back-to-back-möten som undantag och i stället vara noga med att lägga in en tom tidslucka mellan varje möte som standard. Genom att ha luckor ger du dig själv marginaler.

Och då kan man ju fråga sig - hur får man mer luft i kalendern genom att boka in saker? Tricket med att göra detta konsekvent är att du får mer gjort och det i kombination med en rimlig arbetsbelastning, sjysta deadlines och tidsluckor ger mer luft i kalendern. Något som gör oss mindre stressade, dels för att du kan vara mer närvarande vilket i sin tur gör att du leder bättre och det blir en positiv spiral. En annan fördel är känslan av att ha koll och att hinna med som också bidrar till att stressnivåerna regleras.

Vad säger du som läser? Hur mycket luft har du i din kalender?